Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Οι βρικόλακες του συναισθήματος




Βρικόλακες:Βρίσκονται εκεί έξω, μασκαρεμένοι σαν κανονικοί άνθρωποι μέχρι τη στιγμή που η ανάγκη τους για τροφή τους μεταμορφώνει σε αρπακτικά θηρία. Δεν πρόκειται να σου πιουν το αίμα, αλλά τη συναισθηματική σου ενέργεια.
Πρόκειται για αυθεντικά σκοτεινά πλάσματα. Πλάσματα που έχουν τη δύναμη όχι απλώς να σε εκνευρίσουν, αλλά να σε υπνωτίσουν, να σου θολώσουν το μυαλό με ψεύτικες υποσχέσεις, ώσπου να μπλεχτείς στα δίχτυα τους, και ύστερα σε στραγγαλίζουν.
Σαν πρώτη εντύπωση, οι βρικόλακες του συναισθήματος δείχνουν καλύτεροι από το μέσο άνθρωπο. Είναι έξυπνοι, ταλαντούχοι και γοητευτικοί. Σου αρέσουν, τους εμπιστεύεσαι, περιμένεις, περισσότερα από εκείνους, αλλά παίρνεις λιγότερα και στο τέλος πέφτεις θύμα. Τους προσκαλείς στη ζωή σου, και σπάνια αντιλαμβάνεσαι το λάθος σου μέχρι τη στιγμή που θα εξαφανιστούν μέσα στη νύχτα, αφήνοντάς σε στραγγισμένο με ένα πόνο στο λαιμό, άδειο πορτοφόλι, ή ίσως με ραγισμένη καρδιά. Ακόμη και τότε αναρωτιέσαι: φταίνε εκείνοι ή μήπως φταίω εγώ;
Φταίνε εκείνοι. Οι βρικόλακες του συναισθήματος.
Τους  γνωρίζεις; Έχεις νιώσει τη σκοτεινή δύναμή τους στη ζωή σου;
Έχεις γνωρίσει ανθρώπους που στην αρχή σου φαίνονται τέλειοι, αλλά αργότερα αποδείχτηκαν ότι ήταν απαίσιοι; Έχεις ποτέ θαμπωθεί από την εκτυφλωτική γοητεία τους, που έμοιαζε με φτηνή φωτεινή πινακίδα που αναβοσβήνει;
Οι βρικόλακες του συναισθήματος δε σηκώνονται από τα φέρετρά τους τη νύχτα. Ζουν στη γειτονιά σου. Είναι οι γείτονές σου, που μπροστά σου παρουσιάζονται εγκάρδιοι κι ευγενικοί, αλλά σε κακολογούν πίσω από την πλάτη σου.
Οι βρικόλακες του συναισθήματος δουλεύουν στο ίδιο γραφείο με σένα. Έχουν υψηλές θέσεις και παίρνουν παχυλούς μισθούς, αλλά είναι τόσο απασχολημένοι με παιχνιδάκια και ίντριγκες που δεν έχουν χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Βρικόλακες του συναισθήματος μπορεί να κρύβονται και μέσα στην οικογένειά σου. Σκέψου τη μακρινή θεία, που υποτίθεται ότι κάνει τα πάντα για την οικογένεια μέχρι τη στιγμή που την καταβάλλει μια μυστηριώδης ασθένεια και αναγκάζεσαι να τη φροντίζεις εσύ. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με κάποιο βρικόλακα. Κάποιον που, από τη μια στιγμή στην άλλη, από στοργικός σύντροφος μεταμορφώνεται σε ψυχρό, απόμακρο ξένο.
Οι βρικόλακες του συναισθήματος είναι άνθρωποι οι οποίοι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας.
Όταν κάποιος οδηγεί τον εαυτό του στα όρια της τρέλας, πάσχει από νευρώσεις και ψυχώσεις. Όταν οδηγεί τους άλλους στα όρια της τρέλας, πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας.
Οι βρικόλακες του συναισθήματος αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι αντιλήψεις τους διαστρεβλώνονται από τις σφοδρές επιθυμίες τους για πράγματα παιδιάστικα και καθόλου εφικτά. Θέλουν να έχουν την απόλυτη και αποκλειστική προσοχή των άλλων. Απαιτούν να τους αγαπούν απόλυτα, χωρίς οι ίδιοι να το ανταποδίδουν. Θέλουν να έχουν μια ζωή γεμάτη διασκέδαση και δυνατές συγκινήσεις και να έχουν  κάποιον άλλο να τους φροντίζει για όλες τις βαρετές λεπτομέρειες της καθημερινότητας και τις αγγαρείες. Εξωτερικά, οι βρικόλακες μοιάζουν με ενήλικες, αλλά μέσα τους είναι ακόμα μωρά.  Τρομάζουν αφάνταστα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές εμπειρίες όπως πλήξη, αβεβαιότητα, ευθύνες και να δίνουν σε κείνους από τους οποίους παίρνουν. 
Οι ίδιοι οι βρικόλακες δεν αντιλαμβάνονται πόσο παιδιάστικες είναι οι ανάγκες που τους ωθούν.
Αντικοινωνικοί βρικόλακες: είναι εθισμένοι στις δυνατές συγκινήσεις. Ονομάζονται αντικοινωνικοί, επειδή δεν υπακούουν στους κοινωνικούς κανόνες. Λατρεύουν τα πάρτι, το σεξ, τα ναρκωτικά, το ροκ και οτιδήποτε τους διεγείρει. Μισούν την πλήξη. Η πιο αποτελεσματική προστασία από αυτούς είναι να τους αναγνωρίσεις προτού βάλουν μπροστά τη γοητεία τους.
Μελοδραματικοί βρικόλακες: ζουν  για την προσοχή και την επιδοκιμασία. Η ειδικότητά τους να δείχνουν όμορφοι. Παίζουν θέατρο και δεν είναι αυτό που δείχνουν. Οι βρικόλακες δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Οι μελοδραματικοί βρικόλακες δεν μπορούν να  δουν ούτε τον καθρέφτη. Είναι ειδικοί στο να κρύβουν τα κίνητρά τους από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πιστεύουν ότι ποτέ δεν κάνουν κάτι μη αποδεκτό, όπως λάθη ή κακές σκέψεις για τους άλλους. Είναι απλώς καλοί άνθρωποι και το μόνο  που θέλουν είναι να βοηθούν τους άλλους. Προστάτεψε τον εαυτό σου και εκμεταλλεύσου τις θεατρικές τους ικανότητες δίνοντάς τους λιγότερο καταστροφικούς ρόλους.
Ναρκισσιστές βρικόλακες: έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλο «εγώ» είναι μικροί σε όλα τα υπόλοιπα; Οι ναρκισσιστές είναι μεγαλομανείς και θέλουν να ζουν με τις φαντασιώσεις τους ότι είναι οι εξυπνότεροι, οι πιο ταλαντούχοι και οι πιο υπέροχοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν είναι ότι νομίζουν πως είναι οι καλύτεροι από τους άλλους, δεν σκέφτονται καν ότι υπάρχουν κι άλλοι. Ό,τι και να λένε, οι ναρκισσιστές βρικόλακες σπάνια κάνουν κάτι που δεν είναι για το συμφέρον τους.
Βρικόλακες με εμμονές: οι άνθρωποι με εμμονές είναι εθισμένοι στην ασφάλεια, κάτι που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν δίνοντας σχολαστική προσοχή στις λεπτομέρειες και προσπαθώντας να έχουν απόλυτο έλεγχο στα πάντα. Είναι όλοι εκείνοι που δε βλέπουν το δάσος, επειδή υπάρχουν πολλά περιττά, αχρείαστα, πλεονάζοντα δέντρα που το κρύβουν. Όλη αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια δημιουργήθηκε για να συγκρατούν τον αντικοινωνικό βρικόλακα που κρύβουν μέσα τους.
Παρανοϊκοί βρικόλακες: παρανοϊκός είναι εκείνος που νομίζει ότι τον κυνηγούν. Οι παρανοϊκοί βρικόλακες ακολουθούν αυστηρούς κανόνες που τους θεωρούν ευαγγέλιο. Απαιτούν από τους άλλους να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Ψάχνουν συνεχώς να βρουν αποδείξεις ότι οι άλλοι παρεκτρέπονται και συνήθως τους βρίσκουν.
Οι παρανοϊκοί βρικόλακες αναλύουν τα πράγματα σε βάθος για να βρουν κρυφά νοήματα και βαθύτερες αλήθειες. Οι περισσότεροι ηθικολόγοι, οραματιστές και θεωρητικοί έχουν μια δόση παράνοιας, αλλιώς θα δέχονταν τα πάντα όπως είναι. Η μοναδική προστασία σου είναι η γυμνή αλήθεια.  

Για να είμαστε ψυχολογικά υγιείς, πρέπει να πιστεύουμε πως οι πράξεις μας έχουν κάποια επίδραση σε αυτά που μας συμβαίνουν. Οι βρικόλακες του συναισθήματος δεν ωριμάζουν ποτέ. Σε όλη τους τη ζωή, βλέπουν τον εαυτό τους σαν θύμα της μοίρας και της αστάθειας των άλλων. Ανταποκρίνονται μόνο σε κείνα που τους συμβαίνουν. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν από τα λάθη τους, και επαναλαμβάνουν τα ίδια επ’ αόριστο.
Ωριμότητα σημαίνει να κατανοούμε τους άλλους συναισθηματικά. Οι βρικόλακες δεν κατανοούν αυτή την έννοια. Για κείνους οι άλλοι υπάρχουν για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
Ωρίμανση σημαίνει να κάνεις πράγματα που είναι δύσκολα. Χωρίς στόχους η ζωή μας γίνεται μια ασφαλής, αλλά βαρετή ρουτίνα. Οι στόχοι που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους είναι εκείνοι που μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, αν τους νικήσουμε και να πλατύνουμε τους ορίζοντές της ύπαρξής μας. Μερικές φορές οι βρικόλακες τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς σε αυτό τον τομέα. Πέρα από το ότι είναι ενοχλητικοί, οι βρικόλακες του συναισθήματος είναι επίσης καλλιτέχνες, ήρωες, και ηγέτες. Εξαιτίας της ανωριμότητάς τους κάνουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε. Για να τα βγάλουμε πέρα με τους βρικόλακες, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νέο σκεπτικό και ασυνήθιστες πράξεις. Μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο μερικές φορές, αλλά το να κοιτάξουμε τους φόβους μας κατάματα είναι μια πρόκληση που θα μας βοηθήσεις να ωριμάσουμε.
«Οι βρικόλακες του συναισθήματος
( πώς να αποφύγετε το συναισθηματικό εκβιασμό)»
Albert J. Bernstein



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου