Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η μνησικακία…


Η διαρκής αγανάκτηση ονομάζεται μνησικακία.Το να κουβαλάς μνησικακία σημαίνει να βρίσκεσαι σε μόνιμη κατάσταση «εναντίον», κι αυτός είναι ο λόγος που η μνησικακία συνιστά ένα μεγάλο μέρος του Εγώ πολλών ανθρώπων. Η συλλογική μνησικακία μπορεί να επιβιώνει επί αιώνες στον ψυχισμό ενός έθνους και να τροφοδοτεί έναν ατέρμονο κύκλο βίας.Η μνησικακία είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που συνδέεται με ένα γεγονός στο, μερικές φορές μακρινό, παρελθόν, που διατηρείται ζωντανό με ψυχαναγκαστική σκέψη, επαναλαμβάνοντας την ιστορία του « τι μου έκανε κάποιος» ή «τι μας έκανε κάποιος» νοερά ή μεγαλόφωνα. Η μνησικακία θα μολύνει κι άλλες πλευρές της ζωής σου.
Απαιτεί ειλικρίνεια για να δεις αν τρέφεις ακόμα μνησικακία, αν υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που δεν έχεις συγχωρήσει εντελώς, ένας «εχθρός». Αν ναι, απόκτησε επίγνωση της μνησικακίας, τόσο στο επίπεδο των σκέψεων όσο και του συναισθήματος, δηλαδή,  έχε επίγνωση των σκέψεων που τη διατηρούν ζωντανή και νιώσε το συναίσθημα που είναι η απόκριση του σώματος σ’ αυτές τις σκέψεις. Μην  προσπαθήσεις να παραιτηθείς από τη μνησικακία. 
Η προσπάθεια παραίτησης, συγχώρεσης, δε λειτουργεί. 
Η συγχώρεση έρχεται φυσικά όταν δεις ότι η μνησικακία δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από το να ισχυροποιεί μια ψευδή αίσθηση εαυτού, να διατηρεί το Εγώ στη θέση του. Βλέπω σημαίνει ελευθερώνομαι. 
Η διδασκαλία του Χριστού «Συγχωρήστε τους εχθρούς σας» σημαίνει ουσιαστικά τη διάλυση μιας από της κύριες εγωικές δομές στον ανθρώπινο νου.
Το παρελθόν δεν έχει δύναμη να σε σταματήσει από το να είσαι παρών τώρα. Μόνο η μνησικακία μας για το παρελθόν μπορεί να το κάνει. Και τι είναι η μνησικακία;
Η αποσκευή της παλιάς σκέψης και συναισθήματος.
«Eckhar Tolle  «Για μια νέα ζωή»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου