Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

Μπαμπού...ο Δρόμος...

Οι βάτραχοι σπαταλούν πολλή ενέργεια προσπαθώντας  να καταλάβουν, ενώ το μυστικό για την υπέρβαση των εμποδίων και των προκλήσεων είναι η ευελιξία.
Υιοθετήστε τη συμπεριφορά του μπαμπού.
Το μπαμπού λειτουργεί αρμονικά με τη φύση, αντιδρώντας μ’ ευλυγισία στις εξωτερικές συνθήκες. Ενώ ακόμη και το πιο δυνατό δέντρο μπορεί να ξεριζωθεί και να τσακιστεί σε μια καταιγίδα, το μπαμπού ανταπεξέρχεται στις αντίξοες συνθήκες λυγίζοντας κι υποχωρώντας στους δυνατούς ανέμους.
Έτσι κι εσείς πρέπει να δείχνετε ευελιξία κι ευαισθησία στις απρόσμενες περιστάσεις όταν παρουσιαστούν στο δρόμο σας. Μάθετε ν’ ακούτε εκ νέου. Παραμένοντας «ανοιχτοί», αφήνετε τα πράγματα να σας μιλήσουν και να σας πουν πώς να τα αξιοποιήσετε. Όπως έχετε παρατηρήσει, πάντα θα υπάρχουν αμέτρητα εμπόδια στην πορεία σας. Η ζωή θα φροντίσει γι’ αυτό. Τα νέφη της απογοήτευσης, της απόρριψης, της απόγνωσης και της αποτυχίας διαγράφονται ζοφερά από πάνω σας κάθε φορά που ξεκινάτε για κάτι καινούριο. Μην υπολογίζετε σε ανέφελους ουρανούς. Γίνετε σαν το μπαμπού, που είναι  δυνατό, ελαστικό κι άθραυστο. Αν μιμηθείτε την ελαστικότητά του, θα καταφέρετε να υψώσετε το ανάστημά σας μπροστά σε τεράστια εμπόδια, άδικες ανατροπές και παταγώδεις αποτυχίες.
Η επιτυχία κι η ευτυχία γίνονται δικές σας όταν υιοθετείτε ευέλικτα μοτίβα συμπεριφοράς, όταν αντιμετωπίζετε τα απρόοπτα και τις αλλαγές που εμφανίζονται στο δρόμο σας. Ο σοφός βάτραχος δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες απ’ όσες βρίσκει μπροστά του.
….όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ή την αποτυχία βρίσκονται μέσα μας.
Κανείς δεν μπορεί να σας χαρίσει ένα ουράνιο τόξο, εσείς πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε και να είστε αυτό που θέλετε  να είστε.
 Τα εμπόδια υπάρχουν για να σας αποτρέπουν. Οι περιστάσεις υπάρχουν για να σας παρασύρουν. Ο φόβος υπάρχει για να σας κρατά στάσιμους. Όλα αυτά γίνονται ορατά μόνο όταν αποτραβάτε το βλέμμα σας από το μονοπάτι. Για να ζήσετε τ’ όνειρο  σας, μην ανησυχείτε για το τι πρέπει να κάνετε-κάνετε απλώς αυτό που πρέπει να γίνει. Είναι οι αποφάσεις, όχι οι περιστάσεις, που καθορίζουν το πεπρωμένο σας. Ταξιδέψτε με  μια μοναδική σκέψη στην καρδιά: τη δράση και την ύπαρξη.
…….Αν εσύ πιστεύεις στον εαυτό σου, τι χρειάζεσαι την επιβεβαίωση των άλλων;
Μην ανέχεστε όσους σας υποτιμούν. Κρατήστε αποστάσεις απ’ όσους προσπαθούν να σας βγάλουν από το Δρόμο και να τσακίσουν το φρόνημά σας. Σαν τα πουλιά που πετούν κοπαδιαστά, τα άτομα με αυτοπεποίθηση σχηματίζουν ομάδες. Συνδεθείτε με τις αδελφές ψυχές που πιστεύουν σε σας και στα όνειρά σας. Ασπαστείτε το πάθος τους για ευκαιρίες, προσωπική ανάπτυξη και στόχο. 
 Ο στόχος μεταμορφώνει την πραγματικότητα.
Ο Δρόμος προς την ολοκλήρωση δεν είναι ομαλός ούτε απρόσκοπτος. Αντιθέτως, είναι ένα ταξίδι γεμάτο αμφιβολίες και δυσκολίες που θα σας οδηγήσουν σε τόπους  και χρόνους όπου θ’ αναγκαστείτε ν’ αναμετρηθείτε με το μεγάλο άγνωστο. Ο γενναίος βάτραχος κάνει άλματα πέρα από το υπαρκτό, στον απολαυστικό κόσμο του πιθανού.
………..Για να αναρριχηθείτε με επιτυχία, πρέπει ν’ αναρριχηθείτε με το μυαλό σας, όχι με τα χέρια και τα πόδια σας. Για ν’ αναρριχηθείτε με επιτυχία, πρέπει να έχετε αυτοσυγκέντρωση. Για ν’ αναρριχηθείτε με επιτυχία, πρέπει να κατανοήσετε ότι η αναρρίχηση απαιτεί να καταβάλλεις τη σωστή προσπάθεια και να υιοθετήσεις τον σωστό τρόπο σκέψης. Για ν’ αναρριχηθείτε με επιτυχία, πρέπει να αναρριχηθείτε με άνεση. Πρέπει πάντα να πασχίζετε να βελτιώνετε την ικανότητα, τη δύναμη και την αντίληψή σας. Η φύση δίνει σε κάθε πουλί το σκουλήκι του, μα δεν το πετάει μέσα στη φωλιά του. Το όνειρο είναι κάτι που το κυνηγάς. Τώρα σκαρφαλώστε.
….Τίποτα δεν είναι αδύνατο για έναν πρόθυμο νου. Όπως στρέφεις το κεφάλι σου προς τη μια ή την άλλη μεριά, έτσι μπορείς να στρέψεις και το μυαλό σου προς όποια κατεύθυνση εσύ θέλεις. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, δεν σε κρατάει πίσω το ποιος είσαι, αυτό που νομίζεις πως δεν είσαι δεν σ’ αφήνει να προχωρήσεις.  Οι μήνες εξάσκησης σας έχουν κάνει εξαίρετους αναρριχητές, μα το μυαλό σας χρειάζεται περισσότερη εκγύμναση. Συνδυάστε σώμα και πνεύμα για να εκπληρώσετε τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τα διδάγματα του μπαμπού. …………….
Η ενέργεια που επιτρέπει στο μπαμπού ν’ αναπτύσσεται και να γίνεται τόσο ψηλό είναι η ίδια ενέργεια που επιτρέπει και σε μας ν’ αναπτυσσόμαστε. Υπάρχει μέσα μας και γύρω μας. Δεν είμαστε αποκομμένοι απ’ αυτή, προερχόμαστε απ’ αυτή. Κατευθύνοντας την ενέργεια μας, κατευθύνουμε το πεπρωμένο μας.
Αρχίστε να σκαρφαλώνετε.
Τι θα γίνει αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε στην κορυφή;………
Η διαδικασία της αναρρίχησης είναι που μετράει. Συνήθως αποθαρρυνόμαστε εύκολα, όταν βλέπουμε τι μας περιμένει, με τη σκέψη πως το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, έτσι δεν ξεκινάμε καν. Προσπαθήστε να μη βλέπετε πιο μακριά, να μην ασχολείστε με οτιδήποτε σημαντικότερο από το να κάνετε ένα βήμα τη φορά. Αυτό το ένα βήμα αλλάζει τα πάντα. Όταν το έχουμε κάνει, μπορούμε να προσηλωθούμε στο επόμενο. Σύντομα θα έχουμε ανέβει είκοσι πέντε μέτρα. Σε λίγο θα έχουμε σκαρφαλώσει στα εκατό. Στο τέλος θα έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια.
………………..
Όσο πιο υψηλός ο στόχος τόσο πιο δύσκολη η αναρρίχηση. Υπερβολικά δύσκολη ή όχι μόνο εσείς μπορείτε να το αποφασίσετε.
…..Μην εμπιστεύεστε το μυαλό σας σε κάποιο πρότυπο. Αντί για το πρότυπο αναζητήστε την αυθεντικότητα ενός στόχου, έναν αυθεντικό «κάποιον» ο οποίος έχει περάσει από την πύλη του μυστηρίου για να φτάσει το θαυμαστό.
………………….
Ο επίμονος είναι υψιπετής.
……………………………
Ό,τι κι αν θέλετε ν’ αποκτήσετε, να κάνετε ή να γίνετε να το αδράξετε, αρκεί να προχωράτε πάντα ένα βήμα μπροστά και να μην μένετε στάσιμοι. ……….
Τα πράγματα που κατορθώνουμε δεν έχουν διάρκεια, αλλά μόνο διακυμάνσεις και δεν πρέπει να μένουμε σ’ αυτά. Πρέπει πάντα να προχωράμε πιο πέρα.  Όταν εγκαταλείπουμε κάθε νόημα, μόνο ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό αποκτά νόημα. Αφήνοντας πίσω μς τα πράγματα όπως είναι, μπορούμε να βιώσουμε τα πράγματα όπως μπορούν να γίνουν. Η αδέσμευτη δράση είναι δράση που προκαλεί το μέλλον σας. Για να δεχτείτε τον φυσικό πλούτο του Δρόμου, πρέπει να μάθετε να εγκαταλείπετε τις δεσμεύσεις που σας εμποδίζουν να τον βιώσετε. Στόχος σας είναι να πηγαίνετε πάντα ένα βήμα πιο μακριά.
……Πώς όμως να σκαρφαλώσουμε όταν δεν έχουμε πια τίποτα να πιαστούμε; Τίποτα εκτός από άδεια χέρια;……….
Με άδεια χέρια ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο. Η καθημερινότητα μας κάνει να χάσουμε αυτό το αρχικό μήνυμα. Συχνά τα χέρια μας είναι γεμάτα, γεμίζουν με ασχολίες, προβλήματα, αγαθά κι αποφάσεις που φαίνεται αδύνατο  ν’ απαρνηθούμε. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε ή όταν πάνε όπως θέλουμε, αρχίζουμε ν’ αρπάζουμε και να κρατάμε. Πρέπει να μάθουμε πώς να μη μένουμε προσκολλημένοι σ’ αυτά. Όταν τα χέρια μας αδειάζουν, αδειάζει και το μυαλό μας. Μόνο τότε μπορούν τα χέρια και το μυαλό ν’ ανοίξουν σε καινούριες ευκαιρίες που πάντα παρουσιάζονται μπροστά μας. ………………….
Όπως η ομορφιά ενός άνθους, κάνετε πρωταρχικό σκοπό σας το να πηγαίνετε ένα βήμα πιο μακριά. Αξιοποιήστε την ενέργεια που οδηγεί το χορό της ζωής. Το να μένετε προσκολλημένοι σε κάτι μόνο πίσω θα σας κρατήσει. Προχωρήστε με ζωντάνια! ……
Η δράση είναι προϋπόθεση της ύπαρξης.   …….
Ύπαρξη σημαίνει πίστη!.. Όσο πιο μεγάλη η αμφιβολία, τόσο πιο μεγάλη η αφύπνιση. Να γνωρίζετε ότι όλες οι αμφιβολίες γεννιούνται από το μυαλό. Αν το μυαλό έχει πραγματικά  αλλάξει, πώς να παραμείνει η αμφιβολία;…..
Η αβεβαιότητα είναι παντοτινή. Αν σταματήσουμε να κρατιόμαστε από την ψευδαίσθηση της βεβαιότητας κι εμπιστευτούμε το απρόοπτό, εκείνο θα μας οδηγήσει. Πρέπει να μάθουμε να ρισκάρουμε, να καλωσορίζουμε τα’ αναπάντεχα της ζωής μας, του κόσμου μας. Να μην επιτρέπουμε στην αβεβαιότητα να μας κλονίζει, να μας παραλύει, να μας πειθαναγκάζει, να μας γεμίζει αμφιβολία για τις ικανότητές μας. …………….
Για να φτάσουμε στον Μεγάλο Ωκεανό, πρέπει να ξεκινήσουμε ένα αβέβαιο ταξίδι μέσα από το μύθο και τον εφιάλτη, πέρα από το δάσος με τα μπαμπού……
Τι σας περιμένει εκεί;…..
Μόνο ό,τι φέρνετε μαζί σας.
«Ο δρόμος του Ping. Ταξίδι προς τον Μεγάλο Ωκεανό»
 Stuart Avery Gold  

εκδόσεις  Κριτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου