Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ηχώωωωω....



Η Ηχώ

Στη ζωή οτιδήποτε κάνεις, αναπηδά πάνω σου. Αν χρησιμοποιήσεις σκληρές λέξεις, θα κάνουν γκελ και θα γυρίσουν πάνω σου. Αν πληγώνεις ανθρώπους, αυτό θα γυρίσει πάνω σε σένα.

 

Κάποτε ήμουν στο Μάδεραν με φίλους. Πήγαμε για επίσκεψη σ’ ένα μέρος που ονομάζεται «Σημείο της Ηχούς»

Ένας άντρας που ήταν μαζί μας άρχισε να γαβγίζει σαν σκυλί και όλες οι κοιλάδες και τα βουνά τριγύρω άρχισαν να γαβγίζουν σαν να υπήρχαν χιλιάδες σκυλιά.

Είπα στον άνθρωπο: «Γιατί δε λες ένα τραγούδι; Επειδή αυτά  τα βουνά θα το αντηχήσουν. Αν γαβγίζεις σα σκυλί, θα γίνουν σκυλιά. Γιατί δεν τραγουδάς;»

Κι εκείνος άρχισε να τραγουδάει ένα τραγούδι… και η ευλογία αυτού του τραγουδιού ήρθε πάνω μας σαν βροχή. Από όλες τις κοιλάδες και τα βουνά το τραγούδι του γυρνούσε πίσω σε μας.

Είπα στους ανθρώπους, που ήταν εκεί, πως η ζωή είναι ένα Σημείο Ηχούς. Σου δίνει οτιδήποτε της δίνεις. Πρέπει να θερίσεις τον καρπό από οτιδήποτε έσπειρες πριν.

Σπέρνοντας σπόρους δηλητηρίου, μην ελπίζεις πως θα θερίσεις μια σοδειά από νέκταρ. Δεν θα μπορέσεις να φτάσεις στο νέκταρ με τους σπόρους του δηλητηρίου. Το δηλητήριο θα φέρει περισσότερο δηλητήριο. Σπείρε τους σπόρους του νέκταρ και θέρισε τη σοδειά του νέκταρ.

Ποτέ μη λες σκληρές λέξεις, γιατί αυτές θα αναπηδήσουν πάνω σου. Οι θυμωμένες λέξεις πληγώνουν και η προσβολή αναπηδά.

Σαν σπασμένο γκονγκ

Να είσαι ακίνητος, σιωπηλός

Γνώρισε τη γαλήνη της ελευθερίας

Όπου δεν υπάρχει άλλη προσπάθεια πια.

Ποια είναι η «γαλήνη της ελευθερίας;

Η ελευθερία από την επιθυμία.

Η επιθυμία είναι που δημιουργεί θόρυβο μέσα σου. Και δεν υπάρχει μόνο μια επιθυμία σε σένα, υπάρχουν εκατομμύρια επιθυμίες που φωνάζουν για προσοχή, ζητώντας σου, τραβώντας σε, σπρώχνοντας σε για να τις ακολουθήσεις.

Καταρρέεις επειδή συνεχώς τραβιέσαι και σπρώχνεσαι σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Γνώρισε τη γαλήνη της ελευθερίας….

Όταν δεν είσαι πια φιλόδοξος, πώς μπορεί να υπάρξει θόρυβος στην ύπαρξή σου;

Όλα είναι επόμενο να είναι σιωπηλά. Αυτή είναι η αληθινή σιωπή.

Osho «Δες τον εαυτό σου στους άλλους»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου