Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ανθρώπινες σχέσεις

Ανθρώπινες σχέσεις
 
-Ποια είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για να σχετιστούμε με τους άλλους;
-Το πώς αντιμετωπίζουμε τους άλλους είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα. Δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλύψεις τη συνταγή που θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα.
Η συμπάθεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τη δυστυχία του άλλου.
Η συμπάθεια επίσης είναι σημαντική όχι μόνο ως μέσο για την ανάπτυξη της συμπόνιας, αλλά ότι γενικά όταν έχεις να κάνεις με άλλους σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο, εάν έχεις κάποιες δυσκολίες, είναι άκρως υποβοηθητικό να δοκιμάσεις να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και να δεις πως εσύ θα αντιδρούσες στη δεδομένη κατάσταση.
Ακόμη κι αν δεν έχεις καμιά κοινή εμπειρία με το άλλο πρόσωπο ή αν έχεις ένα πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, πάλι μπορείς να το κάνεις αυτό χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου.
Αυτό βοηθάει να αναπτύξει κανείς συνειδητότητα και σεβασμό για  τα αισθήματα των άλλων, πράγμα που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην ελάττωση των συγκρούσεων και των προβλημάτων με άλλα άτομα.
Οποτεδήποτε συναντώ ανθρώπους, πάντα τους προσεγγίζω από την πλευρά των πιο βασικών πραγμάτων που έχουμε κοινά. Ο καθένας από μας έχει μια φυσική δομή-πνεύμα και συναισθήματα. Γεννιόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο και όλοι μας πεθαίνουμε.  Όλοι μας επιθυμούμε την ευτυχία και δεν θέλουμε να υποφέρουμε. Βλέποντας τους άλλους από αυτή την πλευρά παρά εστιάζοντας την προσοχή μου σε δευτερεύουσες διαφορές, όπως, το χρώμα, τη θρησκεία, τις πολιτιστικές παραδόσεις, μου επιτρέπει να έχω την αίσθηση ότι συναντώ κάποιον όμοιο με εμένα. Έχω δει πως όταν σχετιζόμαστε με τους άλλους σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο να συνδιαλεγόμαστε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας.
 
Νομίζω όμως ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να συναναστρεφόμαστε τους άλλους πιο επιδέξια.  Είναι χρήσιμο να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε το πνευματικό υπόβαθρο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Επίσης, το να έχουμε πιο ανοιχτό μυαλό και ειλικρίνεια είναι ποιότητες που θα μας φανούν χρήσιμες όσον αφορά τη σχέση μας με τους άλλους.
Αναφέρει μια προσωπική εμπειρία ο συγγραφέας.
Ένα βράδυ ήταν καλεσμένος για φαγητό. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και ένας άλλος συγγραφέας. Τον πλησίασε και θέλησε να αρχίσει κουβέντα μαζί του. Όμως ο συγγραφέας ήταν απρόθυμος και ο τρόπος του ήταν απότομος και ακατάδεκτος. Θεωρώντας τον μάλλον εχθρικό, ακόμα και υπεροπτικό, ένιωσε αμέσως μια αντιπάθεια γι’ αυτόν.
Την επόμενη μέρα συνάντησε ένα φίλο του που γνώριζε τον «εχθρικό» συγγραφέα. Ο φίλος του είπε, ότι τον γνώριζε πολλά χρόνια. Ότι πράγματι δίνει αυτή την εντύπωση, αλλά είναι κάπως ντροπαλός και συγκρατημένος στην αρχή με τους ανθρώπους.  Αλλά αν τον γνωρίσει κανείς καλύτερα θα δει ότι είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος. Ανέφερε ότι είχε υποφέρει η οικογένειά του από τους Ναζί. Ότι είχε παντρευτεί και απέκτησε δυο παιδιά που γεννήθηκαν με κάποια σπάνια διαταραχή. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτός ο άνθρωπος με όσα του είχαν τύχει αντί να γίνει πικρόχολος ή να κάνει τον μάρτυρα για το υπόλοιπο της ζωής του, αντιμετώπισε τα προβλήματά του απλώνοντας το χέρι του στους άλλους και πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας εθελοντικά με τους ανάπηρους αφιερώνοντας τον εαυτό του σε αυτό. Αν τον γνωρίσεις είναι πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος, κατέληξε ο φίλος μου.
Πράγματι τη δεύτερη φορά που τον συνάντησα, προσπάθησα να ανοίξω πάλι συζήτηση μαζί του. Οι πληροφορίες που μου είχε εμπιστευτεί ο φίλος μου, είχαν αλλάξει την εικόνα που είχα γι’ αυτόν. Στην αρχή ο τρόπος του παρέμενε ο ίδιος. Αλλά με λίγη ανοιχτοσύνη και επιμονή, ανακάλυψα γρήγορα πως, όπως μου είχε πει ο φίλος μου, η επιφυλακτικότητα του οφειλόταν περισσότερο σε ντροπαλότητα και όχι σε υπεροψία.
Τότε συνειδητοποίησα τη συμβουλή –να κατανοούμε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι άνθρωποι-δεν ήταν τόσο επιφανειακή όσο μου είχε φανεί αρχικά.
Δαλάι Λάμα & Howard C. Cutler «Η Τέχνη της Ευτυχίας»
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου