Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ξεπερνώντας το Θυμό...


«Το να κρατάς το θυμό μέσα σου είναι σα να αρπάζεις ένα καυτό κάρβουνο με την πρόθεση να το πετάξεις σε κάποιον άλλο. Αλλά τελικά εσύ είσαι αυτός που καίγεται….» Βούδας

Πώς να απαλλαγείτε από το Θυμό….
Για ποιο λόγο είστε θυμωμένοι;
Ποια είναι η πραγματική αιτία;
Ποιες ανάγκες καλύπτονται;
Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό;
Συγχωρήστε!
Η συγχώρεση είναι εξαιρετικά δύσκολη για όσους νιώθουν το θυμό να τους κατακλύζει.
Ο θυμός συνήθως συνδυάζεται  με την ανάγκη της εκδίκησης ή τουλάχιστον την ανάγκη να βρούμε το δίκιο μας, να αποδειχθούμε «σωστοί» και να αποδείξουμε στους άλλους ότι έκαναν λάθος που μας αδίκησαν.
Είναι δύσκολο να νικήσουμε τον εγωιστικό αυτό κομμάτι μας και να συγχωρήσουμε. Η συγχώρεση είναι στην  πραγματικότητα ένα σίγουρο μονοπάτι προς την απελευθέρωση μας από το θυμό.

Αποφύγετε τις κατηγόριες και την κριτική, γιατί συχνά εκλαμβάνονται από τον άλλο σαν επίθεση, παρατείνοντας το επικοινωνιακό πρόβλημα.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Το βράδυ πριν κοιμηθείτε σημειώστε τρία πράγματα που πήγαν καλά ή σας έκαναν να νιώσετε θετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 Η ευγνωμοσύνη μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το θυμό. Απλά μετακινώντας την προσοχή μας από όλα αυτά τα οποία μας ενοχλούν. Σε ό,τι θετικό συμβαίνει, υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε μόνο «αδικημένοι» αλλά και δικαιωμένοι.
Άμεση αντιμετώπιση θυμού:
Όταν αντιληφθείτε ότι είστε θυμωμένοι, προσπαθήστε να χαλαρώσετε το σώμα σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μύες εκείνους του σώματος σας που είναι περισσότερο τεταμένοι. Αναπνεύστε αργά από το διάφραγμα. Χαλαρώστε και εισπνεύστε από τη μύτη γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά σας σαν μπαλόνι. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Επαναλαμβάνετε για 5-10΄. Η διαφραγματική αναπνοή έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει να απαλύνετε τα σωματικά συμπτώματα του θυμού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου