Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η απαγκίστρωση από το παρελθόν





Απαγκίστρωση από το παρελθόν σχετίζεται με τη συγχώρεση.
Όταν είμαστε αγκιστρωμένοι στο παρελθόν, γερνάμε, μουχλιάζουμε ή μπορεί να αρρωστήσουμε.
Οι οξειδωμένες σκέψεις δημιουργούν οξειδωμένο αίμα που μπορεί να καταστρέψει τα ζωτικά μας όργανα.
Όταν νιώθουμε μονίμως ότι ζούμε στο περιθώριο, ότι δεν ανήκουμε κάπου, ότι μας απορρίπτουν ή δε μας αποδέχονται, καταστέλλουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι του περιθωρίου, όλοι ανήκουμε κάπου. Αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αναμασάμε συνεχώς το παρελθόν και δε μένουμε στο παρόν είναι αυτό που στη Gestalt θεραπεία αναφέρεται σαν «εκκρεμότητες». Ο όρος αυτός αναφέρεται απλώς σε περιστάσεις του παρελθόντος οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν τότε και οι οποίες κρέμονται γύρω μας σαν φαντάσματα και μας κυνηγούν στο παρόν. Οι εμπειρίες που έχουν ολοκληρωθεί, τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί, εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη. Αυτό που βιώνουμε καθολικά εξαφανίζεται από τη συνείδησή μας και δε μας ενοχλεί πια. Ούτε καν το θυμόμαστε.
Όταν συγχωρείτε αυτά που σας πείραξαν στο παρελθόν και συγχωρείτε τον εαυτό σας ξανά και ξανά, αντιμετωπίζεται το φόβο σας, αναθεωρείτε τις ιδέες  τις οποίες διατηρούσατε για τον εαυτό σας όταν ήσαστε πολύ νέοι για να γνωρίζετε πόσο τοξικές θα μπορούσαν να είναι.
Κάνετε δηλαδή ένα  «γενικό καθάρισμα» της ψυχής σας που θα σας απελευθερώσει από το παρελθόν.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να σας βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια, με το να σας ακούνε χωρίς να σας κρίνουν.

«Γίνε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου» Louis Proto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου