Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο αληθινός πλούτος

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι πιέζονται να αποκτήσουν δύναμη και κύρος, αντί να είναι απλώς ανθρώπινα όντα;
 Η ερώτηση είναι πολύπλοκη.
Έχει 2 μέρη και πρέπει να γίνουν και τα δυο κατανοητά.
Α) το ένα μέρος είναι οι γονείς σου, οι δάσκαλοι, οι γείτονες, η κοινωνία, ποτέ δεν σε αποδέχτηκαν όπως είσαι.
Ο καθένας προσπαθούσε να σε βελτιώσει, να σε κάνει καλύτερο.  Ο καθένας έδειχνε τα ψεγάδια σου, τα λάθη σου, τα σφάλματά σου, τις αδυναμίες σου, τα ελαττώματά σου.
Κανένας δε δίνει έμφαση στην ομορφιά σου, στην ευφυΐα σο, στο Μεγαλείο σου.
Και μόνο το να είσαι ζωντανός είναι τόσο μεγάλο δώρο, κανένας όμως δε σου είπε ποτέ να ευχαριστείς την ύπαρξή.
Φυσικά, αν όλοι όσοι είναι γύρω από τη ζωή σου, σου δείχνουν ότι δεν είσαι αυτό που θα έπρεπε να είσαι και εξακολουθούν να σου δίνουν μεγάλα ιδανικά που πρέπει να ακολουθήσεις και που πρέπει να γίνεις, τότε η οντότητά σου δεν επαινείται ποτέ.
Αυτό που επαινείται είναι το μέλλον σου.
 Το να μπορέσεις να γίνεις σεβαστός, δυνατός, πλούσιος, σπουδαίος, διάσημος. Όταν λοιπόν σε στρέφουν διαρκώς εναντίον του εαυτού σου, δημιουργείς την ιδέα:
Δεν είναι αυτός ο τόπος που είμαι προορισμένος να είμαι, αλλά κάπου πιο ψηλά, που  να έχω δύναμη, να με σέβονται και να με υπολογίζουν.
Αυτή είναι η μισή ιστορία, που είναι άσχημη, που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Αυτό που θα μπορούσε να εξαλειφθεί, αν οι άνθρωποι ήταν λίγο περισσότερο ευφυείς.
Αν βοηθούσαν το παιδί τους να αναπτύξει αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αποδοχή στον εαυτό του.
Β) Το δεύτερο μέρος είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ακόμη και αν αφαιρεθούν όλες αυτές οι αντιλήψεις, αν αποπρογραμματιστείς, αν αυτές οι ιδέες βγουν από το νου σου, ακόμα και τότε θα νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός, αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.
Οι λέξεις είναι ίδιες, αλλά η εμπειρία θα είναι διαφορετική. Δεν είσαι αρκετός, επειδή μπορείς να είσαι περισσότερο. Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να γίνεις διάσημος, σεβαστός, δυνατός, πλούσιος. Αυτό που θα σε ενδιαφέρει θα είναι ότι η ύπαρξή σου είναι απλώς και μόνο ένας σπόρος. ….Δεν έχεις γεννηθεί έτοιμο δέντρο, αλλά απλώς ένας σπόρος. Και πρέπει να αναπτυχθείς μέχρι να φτάσεις στο σημείο να ανθίσεις. Και εκείνο το άνθισμα θα είναι η πληρότητά σου.
Εκείνο το άνθισμα δεν έχει καμιά σχέση με τη δύναμη, με τα χρήματα, με την εξουσία.
Έχει σχέση με σένα μόνο.
Είναι μια ατομική πορεία.
Γι’ αυτό και η αντίληψη είναι εμπόδιο, είναι αναστάτωση, είναι κακή χρήση της επιθυμίας για ανάπτυξη.
Κάθε παιδί γεννιέται για να γεννηθεί και να γίνει ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον, γεμάτο αγάπη, συμπόνια, σιωπή. Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης και ανταγωνισμού.
Στο αληθινό ταξίδι της ζωής, η Διαίσθησή σου είναι ο μοναδικός δάσκαλος.
…..Ένας σπόρος πρέπει να ταξιδέψει πολύ μέχρι να γίνει λουλούδι. Η κοινωνία όμως είναι πονηρή. Μετατρέπει τα φυσικά σου ένστικτα σε κοινωνική χρησιμότητα. ……
Πρέπει να γίνεις πλούσιος αλλά όχι οικονομικά. Ο πλούτος είναι κάτι άλλο.
Ένας ζητιάνος μπορεί να είναι πλούσιος και ένας βασιλιάς όχι.
Ο πλούτος είναι η ποιότητα της ύπαρξης.
Ο πλούτος είναι η αυθεντικότητά σου, η εντιμότητά σου, η αλήθεια σου, η αγάπη σου, η δημιουργικότητά σου, η ευαισθησία σου, η διαλογιστικότητά σου.
Αυτά είναι ο πλούτος σου.
Αυτά είναι ο αληθινός πλούτος.
Αυτά είναι η αληθινή δύναμή σου.

Osho 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου