Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κουτσομπολιό


Γιατί κουτσομπολεύουμε;
Ο νους που κουτσομπολεύει είναι ένας επιπόλαιος νους.
Κουτσομπολεύουμε τους άλλους, γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τις δικές μας σκέψεις και δράσεις. Θέλουμε να δούμε τι κάνουν οι άλλοι για να τους κατακρίνουμε.
Ο εξαιρετικά νωθρός νους ζητά παρακινήσεις και πηγαίνει να τα βρει έξω από τον εαυτό του.
Το κουτσομπολιό είναι μια μορφή ευχαρίστησης.
Πιάστε τον εαυτό σας την επόμενη φορά που θα κουτσομπολέψετε κάποιον, και να έχετε επίγνωση, θα μπορέσετε να καταλάβετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το κουτσομπολιό; Ο τρόπος είναι με το να είστε ενσυνείδητοι, να έχετε επίγνωση αυτού που κάνετε. Δεν πρέπει να το καταδικάσετε ή να το δικαιολογήσετε. Απλά να έχετε επίγνωση και θα δείτε πόσο γρήγορα παύετε το κουτσομπολιό. Γιατί έχοντας κανείς επίγνωση ανακαλύπτει τον εαυτό του. Το κουτσομπολιό είναι ένας τρόπος διαφυγής από τον εαυτό μας.
Είμαστε φτωχοί μέσα μας και το κουτσομπολιό ενεργεί σα μια μορφή πλούσιας απασχόλησης.  Για να γνωρίσει κανείς ότι είναι άδειος, ότι πονάει, απαιτείται τεράστια προσοχή και όχι διαφυγές.  
Όταν αντικρίζουμε τον εαυτό μας  όπως είναι τι πρέπει να κάνουμε;
Πρώτα απ’ όλα να μην τον απορρίψουμε ή να τον δικαιολογήσουμε, αλλά να παραμείνετε μ’ αυτόν έτσι όπως είναι. Δεν κάνουμε τίποτα, αλλά το πλησιάζουμε με την πρόθεση να το κατανοήσουμε.  Τότε υπάρχει η δυνατότητα εκείνο που είναι να μεταμορφωθεί.

«Ελευθερία η αρχή και το τέλος» Krishnamurti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου